Duurzaam sv. Osiris

Osiris is de meest duurzaamste studentenvereniging van Friesland! Sinds 2015 is de vereniging steeds actiever binnen deze sector, dit met name door de Duurzaamheidscommissie (DuCie). 

Het begon allemaal met kleine projecten; raamfolie, tochtstrippen, het bewuster maken van de medestudenten en natuurlijk het checken van de onnodige energieverbruikers. Eenmaal begonnen met deze kleine projecten is er besloten om ook op grote schaal duurzaam te worden. Dit is op verschillende manieren gedaan; de verbruik van gas verminderen, het verminderen van het waterverbruik, duurzamere alternatief kiezen bij de aanschaf van producten en onze grootste mijlpaal: de aanleg van zonnepanelen. Er zijn maar liefst veertig zonnepanelen in oost/ west opstelling aangelegd, die tot heden ongeveer 9.000 kWh per jaar zullen besparen.

Studentenvereniging Osiris is bij deze projecten zeker nog niet klaar met het verduurzamen. Doordat er zoveel projecten met succes zijn volbracht, wordt de motivatie alleen maar groter. We streven ernaar om de duurzaamste studentenvereniging van Noord-Nederland te worden. Verschillende projecten zijn in aantocht; het aanbrengen van een zebra patroon op het dak voor natuurlijke koeling, de warmte van de bierkoeling hergebruiken en de aanleg van een diervriendelijke omgeving op het dak met onder andere insectenhotels, bloembakken met bij-vriendelijke planten en vogelhuisjes/ vleermuiskasten.

Wij als meest duurzaamste studentenvereniging van Friesland zijn dankbaar voor alle leden en betrokkenen die ons tot dit punt hebben gebracht. Alle hulp blijft welkom om verdere ontwikkelingen mogelijk te maken. Want er is altijd wel wat te verduurzamen!